Regeneracija kosti

Koštana regeneracija je hirurška metoda kojoj je cilj povećanje koštane strukture i volumena kosti kako bi se stvorili preduslovi za naknadnu ugradnju implantata.

 

Vođena regeneracija kosti

 

Regeneracija kosti koristi se u slučajima nedostatka kosti, bez obzira radi li se o nedostatku jednog, više ili svih zuba u vilici.

Vođena regeneracija kosti temelji se na upotrebi specijalizovanih materijala (koštani zamenski materijali) i metoda, pri čemu dolazi do urastanja i zamene tih materijala sa samom kosti. Proces koštane regeneracije, zavisno o vrstama materijala i metoda, traje od 4 do 6 meseci, nakon čega se nastavlja terapija ugradnjom implantata.

 

Neki od načina regeneracije koje koristimo

 

Prezervacija alveole

Način regeneracije kosti koju koristimo nakon vađenja zuba. Predstavlja stavljanje zamenskog koštanog materijala u šupljinu koja nastaje vađenjem korena zuba. Ovim načinom stvaramo bolje i sigurnije pretpostavke za naknadnu ugradnju implantata te smanjujemo biološki gubitak kosti nakon vađenja.

 

Segmentna regeneracija

Najčešće predstavlja proširenje vrlo uskog koštanog grebena, kako bi mogli ugraditi implantat, sačuvati susedne prirodne zube te estetski i funkcionalno nadomestiti zub ili zube koji nedostaju. Postoji više tehnika regeneracije grebena, zavisno o materijalima koji se koriste i volumenu kosti koji treba nadoknaditi.

 

Sinus lift

Predstavlja vrlo efikasan način regeneracije kosti u situacijama većeg gubitka kosti u bočoj, zadnjoj zoni gornje vilice. Metoda predstavlja operativni zahvat pri kojem kroz mali prozorčić na kosti sinusa, u dno sinusa ugrađujemo zamenski materijal koji se naknadno pretvara u kost, čime se podiže dno sinusa.

EnglishFrenchGermanSerbian